Verzegeltool
Raadpleeg onze online tool voor het correct verzegelen van containers en opleggers.
FreightInsight 2.0
Verbeterde versie met extra toegang tot verzenddocumenten, personaliseerbare data-inzichten, een gedetailleerde tijdlijn én transportnotificaties.
FreightInsight
Volg de actuele status van uw ladingen, de verwachte aankomsttijd en meer via FreightInsight.
Charterportal
Het charterportal biedt vervoerspartners toegang tot onder meer planning, werkinstructies, orders en feedback.
Online Academy
Blijf op de hoogte van de laatste procedures en e-learnings via onze online Academy.
Citrix login
Medewerkers kunnen inloggen via een remote Citrix-login. Vraag deze aan bij de ICT Servicedesk.
Column door Pirke van den Elsen - Chief Digital Officer
Pandemieën, klimaatverandering en politieke spanningen verstoren voortdurend de wereldwijde supply chains. Organisaties die afhankelijk zijn van één bron voor de toelevering van essentiële grondstoffen worden kwetsbaarder voor verstoringen. Verladers doen er goed aan hun netwerk te verbreden om veerkrachtig te blijven tijdens onzekere tijden. Maar hoe geef je invulling aan een toekomstbestendig ecosysteem?
Veel organisaties maken al actief gebruik van een verscheidenheid aan leveranciers om hun veerkracht te vergroten en risico's te beperken. Bedrijven kopen grondstoffen in meerdere regio's in, werken samen met diverse partijen en zetten productiefaciliteiten op in verschillende delen van de wereld. Dit vermindert de afhankelijkheid en zorgt voor continuïteit.
Minder afhankelijk
Ook in de bulklogistiek zien we verladers samenwerken met meerdere vervoerders waardoor ze minder afhankelijk worden van één partij. Deze aanpak biedt echter niet altijd volledige bescherming als er grote verstoringen optreden. Een betere strategie is het aannemen van meerdere vervoersopties, waarbij verschillende modaliteiten naast elkaar opereren. Dit verkleint niet alleen de kwetsbaarheid voor verstoringen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden. Combineer bijvoorbeeld de snelheid van een vrachtwagen met de kosteneffectiviteit van een schip en de milieuvriendelijkheid van een trein.
Toenemende complexiteit
Het beheren van een supply chain wordt hierdoor echter wel complexer. Het zoeken, kwalificeren en beheren van leveranciers kost verladers tijd en middelen. En het opzetten of afschalen van een leveranciersecosysteem in nieuwe regio's vereist bovendien kennis en vaardigheden. Dit terwijl de totale impact op kosten, leveringszekerheid en milieu vaak onbekend is.
Gepersonaliseerde keuzes
Ik zie een rol weggelegd voor logistiek dienstverleners om verladers te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden. Hoe? Door snelle, betrouwbare, kosteneffectieve en duurzame logistieke oplossingen aan te bieden. En als het even kan allemaal tegelijk. Maar laten we realistisch zijn, ook hier draait het om de juiste keuzes. Sommige verladers zijn eerder bereid extra te betalen voor de meest betrouwbare service, anderen zijn actief op zoek naar groenere oplossingen. Het is de kunst om gepersonaliseerde én beschikbare oplossingen aan te bieden.
Samenwerking van de toekomst
Om dit goed te doen hebben logistiek dienstverleners inzicht nodig in de voorkeuren van een verlader, gestoeld op een persoonlijke relatie, vertrouwen en transparantie. Dat vergt een nieuwe vorm van samenwerken waarbij we samen invulling geven aan minimale kosten, emissies, doorlooptijd, en vertragingen. Daarbij is het beheersen van data-analyse essentieel om de verschillende alternatieven zichtbaar te maken. Het voortdurend aanpassen van de beste logistieke oplossing naar de realiteit vraagt om een samenwerking die verder gaat dan een periodieke onderhandeling.
Logistieke dienstverleners zullen hun best moeten doen om de beste oplossing inzichtelijk te maken, waardoor we het gesprek ook daadwerkelijk kunnen voeren. Verladers, aan de andere kant, die in staat zijn de best passende logistieke oplossing te kiezen, op basis van meerdere factoren, zijn de organisaties die relevant blijven in een wereld die onderhevig is aan voortdurende verandering.